Lakimiesliitto: Oikeuskäsittelyjen kestot karkaavat käsistä – Oikeuslaitoksen aliresursointi näkyy karulla tavalla

Useiden rikosten, kuten seksuaalirikosten ja törkeiden pahoinpitelyiden käsittelyajat ovat pidentyneet viime vuosina rajusti. Tämä ilmenee tilastokeskuksen ylläpitämistä käsittelyaikatilastoista, joita Lakimiesliitto on kokosi 5.2 pidettävää vaalipaneeliaan varten

Poliitikot sen sijaan haluaisivat lyhentää käsittelyaikoja. Lakimiesliiton kyselytutkimukseen vastanneista yli 800 poliitikosta 95 prosenttia oli sitä mieltä, että pahoinpitelyn kaltaisissa yksinkertaisissa rikoksissa käsittelyn kesto teosta tuomioon saisi olla enintään 8 kuukautta. Vuonna 2013 pahoinpitelyjen käsittelyt kestivät keskimäärin yli 13 kuukautta. ”Oikeuslaitoksen aliresursointi näkyy tässä karulla tavalla”, sanoo Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jorma Tilander.

Tilastokeskuksen ylläpitämät käsittelyaikatilastot kertovat useiden vakavien rikosten käsittelyaikojen rajusta kasvusta. ”Esimerkiksi seksuaalirikosten keskimääräiset käsittelyajat teosta tuomioon ovat nousseet vuosina 2009-2013 lähes 25 prosenttia 15 kuukaudesta melkein 19 kuukauteen. Tämä on etenkin rikoksen uhrin kannalta täysin kestämätön tilanne”, Jorma Tilander hämmästelee. ”Törkeissä pahoinpitelyissä tilanne on samanlainen, käsittelyajat ovat pidentyneet 11 kuukaudesta lähes 14 kuukauteen. Törkeissä veropetoksissa käsittelyaika on yli neljä vuotta”, hän jatkaa.

Lakimiesliitto teki joulu-tammikuussa oikeuspoliittisen kyselytutkimuksen, johon vastasi yli 800 poliittista aktiivia kaikista eduskuntapuolueista ja joka puolelta Suomea. Poliitikkojen tahtotila käsittelyaikojen suhteen tuli hyvin selväksi. ”Käsittelyaikojen pituudesta vastaajat olivat liikuttavan yksimielisiä. Kun kysyimme, kuinka pitkä on hyväksyttävä käsittelyaika teosta tuomioon pahoinpitelyn kaltaisissa yksinkertaisissa rikostyypeissä, 67 prosenttia vastasi 0-4 kuukautta ja 28 prosenttia 5-8 kuukautta. Pahoinpitelyn keskimääräinen käsittelyaika oli yli 13 kuukautta vuonna 2013. Jos kerran poliitikkojen kesken vallitsee näin voimakas tahtotila ympäri maata, miksi valtio ei rahoita oikeuslaitosta kunnolla. Päinvastoin, juustohöylällä meinataan pidentää käsittelyaikoja entisestään”, Tilander ihmettelee.