KL: Eurooppa-tason johtaja manaa Suomen autoverokeskustelua

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Volvon läntisen Euroopan kaupallisista toiminnoista vastaava johtaja sanoo, että yksi suomalaisen autokaupan pahimmista jarruista on vähän väliä esiin ponkaiseva

Sanojen takana seisoo Volvo Car Corporationin kaupallisia toimintoja Länsi-Euroopassa johtava Jari Kohonen.

”Juuri nyt Suomen autokauppa kärsii eniten tiukasta taloustilanteesta. Kuitenkin se, että kauppa junnaa vuodesta toiseen paikallaan, kielii taustalla olevista fundamentaalisista ongelmista”, sanoo Kohonen ja lisää vielä, että sitä parempi, mitä nopeammin autoverokehitystä ohjaava suunnitelma laaditaan: ”Ei ole kenenkään etu, että Suomessa ajetaan aina vain vanhemmilla autoilla.”

Göteborgissa istuvan Kohosen kontolla ovat Volvon kaupalliset toiminnot 16:ssa vanhan mantereen maassa. Kyseessä on markkina-alue, jossa myydään 12 miljoonaa uutta henkilöautoa vuodessa ja jonne Volvokin kauppaa noin 40 prosenttia tuotannostaan.

Viime aikoina Kohonen on käyttänyt yhden työpäivän viikosta Suomessa. Hän toimii Volvon Suomen maahantuonnista vastaavan Volvo Car Finlandin virkaatekevänä toimitusjohtajana siihen asti, kun postin edelliselle haltijalle, viikko sitten Moskovassa Volvon Venäjä-toimintojen johtajana aloittaneelle Mikael Malmstenille löytyy seuraaja.

Kohonen on kansainvälisesti kokeneimpia suomalaisia autoalan toimijoita. Hän aloitti 1980-luvun lopulla Volvon vähittäismyyntiyhtiössä Biliassa Vantaan Kaivokselassa ja siirtyi 1990-luvun puolivälissä naapuritontille silloisen Haka-Auton palvelukseen. Siellä hän otti hoitaakseen Mazdan viennin Venäjälle ja Baltiaan.

Vuonna 2002 Kohonen värvättiin Mitsubishin Euroopan pääkonttoriin Hollantiin. Sieltä hän muutti vuonna 2004 merkin maahantuontiin Ruotsiin ja palasi taas kolme vuotta myöhemmin Hollantiin.

Vuodet 2008–2011 Kohonen johti Volkswagenin Baltian toimintoja Latviasta. Se oli aikaa, jolloin Baltian ja erityisestä Latvian kansantalous syöksyi vapaan pudotuksen vauhdilla. ”Autokaupan markkinoista katosi kahdessa vuodessa 75 prosenttia”, Kohonen kuvailee.

Volvon pääkonttoriin Göteborgiin Kohonen kutsuttiin kesällä 2012.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto