Euroopan parlamentti: Matkustajarekisteritiedot: Mistä on kyse?

- asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - asianajaja

Nimi, osoite, puhelinnumero, luottokortin tiedot, matkustuspäivät, matkan ja matkalipun tiedot, yhteystiedot sekä matkatavaroiden ja maksun tiedot... tämä kaikki täytyy kerätä EU:n ulkopuolelle matkustavista tai sieltä tulevista ihmisistä, mikäli nyt käsittelyssä olevan matkustajarekisterilainsäädäntö (PNR) tulee voimaan

Matkustajarekisterilainsäädäntö (PNR) vaatisi EU:n ulkopuolelle suuntautuvien tai sieltä tulevien lentojen matkustajien tiedon systemaattista keräämistä, käyttöä ja säilytystä. Tarkoituksena on auttaa tiedustelupalveluita vastaamaan paremmin terroriuhkiin ja muuhun rikollisuuteen, sillä epäiltyjen tunnistaminen olisi helpompaa.

Kansalaisvapauksien valiokunta hylkäsi ehdotuksen vuonna 2013, koska sen pelättiin vaikuttavan kielteisesti perusoikeuksiin ja yksityisyyden suojaan. Viimeaikaiset terrori-iskut ovat kuitenkin herättäneet huolen eurooppalaisista, jotka palaavat kotiin taisteltuaan ISIS:n riveissä ja jotka saattavat muodostaa turvallisuusuhan. Siksi ehdotus matkustajarekisteristä on nostettu uudelleen esiin.

Helmikuussa hyväksytyssä terrorismin vastaisessa päätöslauselmassa mepit lupasivat tehdä töitä, jotta PNR-lainsäädäntö saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Seuraavat askeleetRaporttiluonnos esitellään kansalaisvapauksien valiokunnassa (LIBE) helmikuun lopussa.

Parlamentti on pyytänyt jäsenmaita viemään tietosuojapakettia eteenpäin, jotta perusoikeudet ja yksityisyydensuoja voidaan turvata.

- asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - asianajaja