Yle.fi: Schengenin ulkoraja vuotaa kuin seula – turvapaikanhakijoista valtaosan reittiä Suomeen ei pystytä todentamaan

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Käytännössä lähes kaikki turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen muiden EU-maiden ja Schengen-alueen kautta. Useimmiten turvapaikkahakemus pitäisi myös käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, johon he saapuvat. Näin ei kuitenkaan käy

Käytännössä lähes kaikki turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen muiden EU-maiden ja Schengen-alueen kautta. Tähän johtopäätökseen voi tulla, koska tarkasti vartioidulla Suomen itärajalla pakolaistulvaa ei ole havaittu. Myöskään lentämällä turvapaikanhakijoita ei juuri Suomeen saavu.Turvapaikanhakijoista suurimman osan reittiä Suomeen ei kuitenkaan koskaan saada selville. Maahanmuuttoviraston mukaan tällaisia turvapaikanhakijoita on vajaa 80 prosenttia Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään Suomessa. Tähän Suomen velvoittaa EU:n Dublinin sopimus.

Tuloreitistä ei ole tarvittavia todisteita

Dublinin sopimuksen mukaan Suomella on mahdollisuus lähettää turvapaikanhakija muuhun EU-maahan, jos voidaan todeta, että hän on ensiksi saapunut EU-alueelle tähän jäsenmaahan. Vain pienen osan matkareitti voidaan todentaa.

– Tänä vuonna, heinäkuun loppuun mennessä, kaikista maahanmuuttoviraston tekemistä päätöksistä 21 prosenttia on ollut näitä niin sanottuja Dublin-päätöksiä, maahanmuuttoviraston Dublin-tulosalueen johtaja Kukka Grüger sanoo.

Suurin osa lopuista noin 80 prosentista turvapaikanhakijoista on henkilöitä, joiden tuloreittiä Suomeen ei voida todentaa niin, että Suomi voisi esittää heidän palauttamistaan toiselle EU-valtiolle.

– Heidän tuloreittinsä ehkä voidaan saada selville, mutta siitä ei ole sellaisia todisteita, joita voitaisiin esittää toiselle EU-valtiolle, Kukka Grüger sanoo

Ulkoraja vuotaa

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että EU:n ja Schengen-alueen ulkoraja vuotaa kuin seula. EU-alueelle pystyy koko ajan tulemaan ihmisiä, joita ei rekisteröidä millään tavalla, ja he pystyvät jatkamaan matkaansa muihin EU-valtioihin.

EU-maiden pitäisi rekisteröidä turvapaikanhakijat Eurodac-sormenjälkirekisteriin heidän saapuessaan maahan. Rekisterin avulla voidaan todeta, minne henkilö aluksi on saapunut.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto