Yle.fi: Poliisin ulkomaalaisvalvonnan valtuuksia lisätty – "Jos joku piiloutuu takahuoneeseen, sinne voidaan nyt mennä"

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Poliisi sekä rajavartiosto pääsevät ulkomaalaisvalvonnan nimissä nyt myös ravintoloiden ja muiden liiketilojen takahuoneisiin ja tuotantotiloihin. Rikosepäilyä ei enää tarvita

Poliisin mahdollisuuksia suorittaa ulkomaalaisvalvontaa on lisätty. Toukokuun alusta voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä sekä poliisi että rajavartiolaitos voivat ulkomaalaisvalvonnan nimissä tutkia myös julkisrauhan piiriin kuuluvat tilat kuten ravintoloiden takahuoneet tai tuotantolaitosten tuotanto- ja sivutilat.

Lakimuutoksen tavoitteena on ollut selkeyttää viranomaisten toimivaltaa. Aikaisemmin poliisi on voinut tutkia tämänkaltaisia tiloja vain rikosepäilyn turvin; nyt ne kuuluvat normaalin valvonnan piiriin.

– Tämä on erittäin tervetullut uudistus, tai toimivallan selkeyttämispykälä. Saimme työkalun, että voimme oikeasti kunnolla valvoa. Toimivalta on nyt selvä, sanoo rikoskomisario Pekka Gavrilov Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Gavrilovin mukaan ulkomaalaisvalvonta on näiltä osin ollut aiemmin puutteellista.

– Nyt jos tulee sellainen tilanne, että takahuoneeseen piiloutuu työntekijöitä, me voimme sinne mennä ulkomaalaisvalvonnan perusteella ja selvittää sitä.

Aikaisemmin poliisi on tehnyt vastaavissa tilanteissa yhteistyötä aluehallintoviraston kanssa. Heidän viranomaisillaan on ollut omissa pykälissään tarkastusoikeus myös julkisrauhan piirissä oleviin tiloihin.

– Temme varmasti yhteistyötä jatkossakin, mutta nyt myös poliisilla itsellään on sama oikeus.

Ulkomaalaisvalvonnan tarkennus sisältyy ulkomaalaislakiin. Uudistuksella myös helpotetaan harmaan talouden torjuntaa.

Ulkomaalaisvalvontaa tehdään päivittäin

Ulkomaalaisvalvonta kuuluu päivittäiseen poliisityöhön. Kaakkois-Suomessa valvontaa tehdään paljon, koska alueella on runsaasti ulkomaista yritystoimintaa, ulkomaalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä sekä rajan läheisyyden ansiosta myös paljon ulkomaista liikennettä.

Ulkomaalaisvalvontaa tehdään suunnitellusti eri yrityksiin, mutta myös esimerkiksi normaalin liikenteenvalvonnan yhteydessä.

– Jos ulkomaalaisen kuljettama auto pysäytetään, tarkistetaan samalla maassaolon oikeuttavat paperit. Uuden lain myötä mahdollisten muiden matkustajien maassaolo-oikeus voidaan myös tarkistaa, sanoo Pekka Gavrilov.

Viimeksi keskiviikkona 29. heinäkuuta poliisi pysäytti Kotkassa henkilöauton, jota kuljetti valkovenäläinen mies kyydissään toinen valkovenäläinen mieshenkilö.

Poliisipartio suoritti normaalia ulkomaalaisvalvontaa selvittämällä parivaljakon henkilöllisyyden ja matkan tarkoituksen. Tässä yhteydessä selvisi, että auto sisälsi useiden satojen eurojen arvosta merkkivaatteita, joita epäillään varastetuksi kotkalaisista vaateliikkeitä. Miehet otettiin kiinni ja asiaa tutkitaan varkautena.

Ulkomaalaisvalvonta ainakin hetkellisesti vähentynyt

Ulkomaalaisvalvonnan määrään ulkomaalaislain tarkennus tuskin vaikuttaa. Rikoskomisario Gavrilovin mukaan valvontaa pyritään tekemään entiseen malliin.

– Nyt tosin näyttäisi siltä, että ulkomaalaisvalvonta vähenee, koska turvapaikanhakijoiden lukumäärä on räjähtänyt käsiin. Heidän asiansa on hoidettava tietyn aikarajan puitteissa mahdollisimman nopeasti. Näitä tehtäviä me kaikki olemme tehneet viime viikot. Ulkomaalaisvalvontaa ei ole tehty juurikaan.

Tilannetta seurataan ainakin vuoden loppuun, jolloin uskotaan selviävän jääkö turvapaikanhakijoiden tulva pysyväksi tilaksi vai selittyykö se kausivaihtelulla. Rikoskomisario Gavrilovin arvion mukaan ulkomaalaisvalvonta on se joka joustaa, mikäli käsipareja tarvitaan pysyvämmin muiden maahanmuuttotehtävien parissa.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto