16/11/2018
Työntekijä putosi hissikuiluun – viallisen hissin käytön salliminen toi sakkoa toimitusjohtajalle
asianajaja – asianajotoimisto – Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy – lakiasiaintoimisto – lakitoimisto – lakimies
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kirjapainoyhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 20 päiväsakkoon. Tuomio liittyi 25.10.2015 Helsingissä tapahtuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä putosi hissikuiluun. (Vailla lainvoimaa 16.11.2018)
Yhtiön kirjapainon tuotantotiloissa oli käytössä ns. pystyvammaishissi. Se vikaantui niin, että hissin ovia ei enää saanut avattua sisäpuolelta. Korjaaminen olisi tullut niin kalliiksi, että toimitusjohtajan päätöksellä sitä lykättiin. Samalla hänen suostumuksellaan hissin käyttöä jatkettiin tavarakuljetuksiin. Ovien avaamiseen käytettiin kolmioavainta, jota yleensä käyttävät vain hissien tarkastajat ja korjaajat. Kolmioavain oli kummassakin kerroksessa paikallaan hissin oven vieressä. Kyseisellä avaimella hissin oven sai auki, vaikka hissi olisi eri kerroksessa. Hissin oviin oli teipattu varoituslaput, joissa kerrottiin, ettei hissiä saanut käyttää henkilökuljetuksiin.
Tuotantotilan toisessa kerroksessa ollut yhtiön työntekijä avasi hissin oven kolmioavaimella huomaamatta, ettei taso ollut kerroksen kohdalla, ja ryhtyi selkä edellä vetämään kuormalavoja hissiin lähettääkseen ne ensimmäiseen kerrokseen. Asuttuaan hissikuiluun työntekijä putosi viisi metriä ensimmäisen kerroksessa olleen hissin tasolle ja loukkaantui.
Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtajan on täytynyt ymmärtää hissin käytöstä syntyvä vaara, vaikka sitä ei nimenomaisesti olisi hänelle kerrottu. Tapauksessa ei ollut kyse epätavallisista eikä ennalta arvaamattomista olosuhteista, joihin työnantaja ei olisi voinut vaikuttaa. Kyseessä ei myöskään ole ollut poikkeuksellinen tapahtuma, jonka seurauksia ei olisi voitu välttää. Työturvallisuuslain 41 §:n mukaan työssä saadaan käyttää vain sellaisia laitteita, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia
Tapaturman jälkeen työsuojeluviranomainen asetti hissin väliaikaiseen käyttökieltoonvälittömän hengen tai terveyden menettämisen vaaran vuoksi.
[Helsingin käräjäoikeus 9.11.2017, asia nro R 17/4447, Vailla lainvoimaa 16.11.2018]
asianajaja – asianajotoimisto – Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy – lakiasiaintoimisto – lakitoimisto – lakimies – Helsinki – Espoo – Vantaa – lakimies – lakitoimisto – lakiasiaintoimisto – Helsinki – Espoo – Vantaa – sopimusoikeus – konkurssi – saneeraus – talousrikos – vahingonkorvaus – yritysjuridiikka – liikejuridiikka – työoikeus – yhtiöoikeus – lakipalvelut – asianajopalvelut – vahingonkorvausoikeus – rikosoikeus