Turun Sanomat: Koppikorvaukset tuplaksi

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Syyttömästi vangituille maksettujen korvausten määrä tuplaantui 2010-luvulla. Valtiokonttori selittää ilmiötä sillä, että syyttömänä istutaan jonkin verran aiempaa pidempiä aikoja

Yksi syy tähän on ulkomaalaisten lisääntynyt määrä Suomessa, sanoo lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen Valtiokonttorista.Kun ulkomaalainen joutuu rikoksesta epäillyksi, hänet määrätään monesti istumaan tutkintavankeudessa oikeudenkäyntiin saakka. Tällä viranomaiset tahtovat varmistaa, että epäilty ei katoa teille tietymättömille ennen kuin oikeusprosessi saatetaan loppuun.

– Korvattavia päiviä kertyy enemmän, jos henkilö sitten todetaankin syyttömäksi, Pekka Syrjänen selvittää.

Valtiokonttorin mukaan korvaushakemusten määrä ei ole juuri muuttunut viimeisten viidentoista vuoden aikana. Sen sijaan pidempiaikaisten eli yli viikon mittaisia vankeusajanjaksoja koskevien hakemusten määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Myös korvaustaso on noussut. Kun ennen keskimääräinen päiväkorvaus oli 100 euroa, nykyisin se on 120 euroa.

Valtiokonttori maksoi 2000-luvun alkupuolella niin kutsuttuja koppikorvauksia keskimäärin reilusti alle miljoona euroa vuosittain. Vuodesta 2010 lähtien valtio on maksanut syyttömille korvauksia keskimäärin lähes 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto