Suomen Kuvalehti: Näin Suomessa raiskataan: Yleensä sisätiloissa ja kännissä – poliisi selvitti yli 700 tapausta viime vuonna

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Poliisi saa joka päivä noin kolme yhteydenottoa, jotka liittyvät raiskaukseen. Esimerkiksi viime vuonna raiskausilmoituksia tehtiin poliisille yhteensä 1010

Näistä rikosilmoituksista poliisi selvitti 704 tapausta. Luku ei kerro tekijöiden määrää: yksi tekijä voi liittyä useampaan tekoon, tai sama tekijä on kohdistanut raiskauksen useamman kerran samaan uhriin.

Tilanne on muuttunut vuosien saatossa. Vuonna 2000 poliisin tietoon tuli huomattavasti vähemmän raiskauksia: selvitettyjä raiskausrikoksia kirjattiin tilastoihin 326. Poliisi siis selvitti yli kaksinkertaisen määrän raiskausilmoituksia viime vuonna kuin 15 vuotta sitten.

Syyttäjälle etenevien raiskausjuttujen määrät sen sijaan ovat välillä nousseet, välillä laskeneet. Esimerkiksi vuonna 2013 syyttäjälle eteni eri raiskaustapauksia yhteensä 201. Vuonna 2010 syytteitä kirjattiin 100, kun vuonna 2007 syyttäjän pöydälle päätyi 145 juttua.

Samankaltainen vaihtelevuus näkyy myös langetetuissa tuomioissa.

Tilastokeskuksen mukaan käräjä- ja hovioikeudet tuomitsivat raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä, törkeästä raiskauksesta tai sen yrityksestä viime vuonna yhteensä 111 rangaistusta. Vertailun vuoksi esimerkiksi vuonna 2010 rangaistuksia annettiin yhteensä 71, kun vuonna 2009 tuomioita luettiin yhteensä 98.

Raiskaustilastojen tulkintaa sekoittaa se, että poliisille ilmoitetuista raiskaustapauksissa kaikki eivät johda rikostutkintaan saatikka syyttäjälle tai oikeuteen asti.

Raiskausrikoksista ei ole olemassa täysin luotettavaa tietoa, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi piilorikollisuutta. Kaikki teot eivät tule viranomaisten tietoon.

Tutkija Hannu Niemi Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista sanoo, että vuosina 1997–2009 toistetun kolmen tutkimuksen tulos oli se, että raiskausten kokonaismäärä vähentyi hiukan.

”Osa poliisin tietoon tulleiden rikosten määrän kasvusta johtuu siitä, että poliisille ilmoittaminen on yleistynyt”, Niemi sanoo.

Myös teknologia ja viestinnän kehittyminen ovat mahdollistaneet seksuaalirikoksia: nettipalstojen ja eri sovellusten kautta on helppo olla yhteydessä yhä suurempaan joukkoon ihmisiä ja solmia tapaamisia.

Lisäksi vuonna 2011 tehty lakimuutos, joka koski puolustuskyvyttömiin uhreihin kohdistuneita tekoja, on lisännyt raiskausten määriä ainakin tilastollisesti, sillä nämä teot rangaistiin aiemmin seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Kuinka sitten tyypillinen raiskaus tehdään Suomessa?

”Tyypillinen raiskaus tehdään sisätiloissa. Epäillystä ja uhreista vajaa puolet on ollut tekohetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena. Suurin osa on sellaisia tapauksia, joissa tekijä ja uhri tuntevat toisensa”, Niemi sanoo.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto