Savon Sanomat: Asiantuntija uusisi oikeusjärjestelmän – Rattijuopot pois käräjäsaleista

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Rikoslain kokonaisuudistuksessa lähdettiin aikoinaan siitä, että ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittaisiin mahdollisimman vähän, Terttu Utriainen muistuttaa

Oikeusministeriö valmistelee hallinto- ja lakiuudistuksia, joista linjapäätökset tehdään syksyllä.

Lainsäädäntöpuolella suurta mielenkiintoa herättää rikoslain uudistus.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen emerita arvioi, että nykyisessä rikosoikeussysteemissä on pulmia.

– Koko järjestelmässä on rukkaamista. Rikosoikeusjärjestelmä ei ole eriytynyt, kuten suurissa maissa, Englannissa, Ranskassa ja Saksassa, hän sanoo.

– Niissä lievät rikokset, esimerkiksi rattijuopumukset, eivät mene tuomioistuinprosessiin vaan hallinnolliseen, hän selvittää.

Suomessakin pitäisi Terttu Utriaisen mukaan valikoida rikokset, muun muassa lapsenraiskaukset, joista tulisi tuomita ankarammin, eikä laittaa kaikkia rikoksia samaan järjestelmään. Yksi järjestelmä on johtanut tuomioiden tasapäistymiseen.

– Tuomitseminen on hirveän tasapaksua: äärettömän harvoin tuomitaan yli kaksi vuotta, hän perustelee.

Eräät tuomiot ovat nousseet julkisuuteen. Kaksi miestä raiskasi 15-vuotiaan tytön syksyllä 2012 Savonlinnassa. Aiemmin vanhempi mies oli antanut rauhoittavan tabletin tytölle. Itä-Suomen hovioikeus alensi kummankin tuomiota.

28-vuotias sai vuoden ja kahden kuukauden ja 22-vuotias kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Hovioikeus huomioi 28-vuotiaan rangaistuksessa alentavana seikkana hänen viime vuonna saamansa yli kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen kotirauhan rikkomisesta ja ryöstöstä.

Utriaisen mukaan muutokset, joita hovioikeudet tekevät käräjäoikeuksien tuomioihin, ovat pieniä.

– Rangaistusasteikossa käytetään alinta neljännestä. Useissa maissa rangaistukset törkeistä rikoksista olisivat paljon kovempia, hän korostaa.

Enimmäisrangaistuksia annetaan Utriaisen mukaan vain törkeistä huumausainerikoksista, koska ne voidaan laskea aineen määrän ja vaarallisuuden mukaan.

– Nämä ovat koulukuntakysymyksiä. Rikoslain kokonaisuudistuksessa lähdettiin aikoinaan siitä, että ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittaisiin mahdollisimman vähän, hän muistuttaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) strategisen hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti ja rangaistukset vastaavat yleistä oikeustajua.

Ohjelman mukaan tämä toteutetaan siten, että varmistetaan, että rikoksista annettavat ragaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen.Väkivaltarikosten sekä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa tarkistetaan.

Alustava suunnitelma on, että tutkimushanke toteutettaisiin yhteistyössä Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Krimon kanssa.

Tutkimuksen kesto olisi noin 1,5 vuotta.

Varsinaisen tutkimuksen tekisi Krimo.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto