Putoaminen korkealta katolta aiheutti vakavia vammoja kattoasentajalle ja johti kattofirmalle ja työnjohtajille tuomittuihin sakkoihin ja korvauksiin

asianajaja - asianajotoimisto - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto - lakimies

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi 29. lokakuuta 2018 tuomion työturvallisuusrikoksesta Korpilahdella Hämeen Laaturemontti Oy:n urakoimalla kattotyömaalla huhtikuussa 2016 sattuneen työtapaturman vuoksi. Työtapaturmaa tutkittaessa ilmeni, että työmaalla ei ollut riittävästi noudatettu putoamissuojauksesta annettuja työturvallisuusmääräyksiä.

Yrityksen kattoasentaja oli noussut turvavaljaissa omakotitalon katolle asentamaan piipun pellityksiä. Hän ei ollut kiinnittänyt valjaita vielä mihinkään ja oli kiipeämässä katon harjan suuntaan, kun hän oli liukastunut sateen kastelemalla uudella peltikatteella ja liukunut jyrkkää kattoa pitkin katon reunalle ja sieltä edelleen katon reunaan asetetun suojakaiteen alitse alas maahan noin 6,5 metrin korkeudelta. Työtapaturman seurauksena asentajan lantiossa, ranteessa ja kylkiluissa todettiin useita luunmurtumia, jotka vaativat leikkaushoitoa. Luunmurtumien ja munuaisissa todetun repeytymän vuoksi hän oli ollut noin vuoden mittaisella sairauslomalla.
Työtapaturmaa tutkittaessa ilmeni, että työmaalla ei ollut riittävästi noudatettu putoamissuojauksesta annettuja työturvallisuusmääräyksiä. Turvavaljaiden käyttö oli paljolti jätetty asentajien omaan harkintaan. Katolle nousemiseen ja työvälineiden ja tarvikkeiden kuljettamiseen asentajat käyttivät kulkutienään pitkiä nojatikkaita, joissa ei ollut liukuesteitä ja nojatikkaiden kiinnitys oli puutteellinen. Katon reunalle asennettu suojakaide ei suojannut koko alaräystään leveydeltä, sen rakentamiseen oli käytetty osittain liian heikkorakenteista puuta ja kaiteen käsi- ja välijohteen alla ei ollut jalkalistaa, minkä vuoksi asentaja mahtui liukumaan vesikattopinnan ja alimman kaidepuun väliin jääneestä puolen metrin aukosta.
Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yksikön päällikön 30 päiväsakkoon ja työkohteessa työnjohtajan tehtävässä toimineen kattoasentajan 8 päiväsakkoon, mistä asianosaisille kertyy maksettavaa noin 2000 euroa. Hämeen Laaturemontti Oy tuomittiin 13 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja käräjäoikeus otti rangaistusta mitatessaan huomioon, että sama yritys on muutaman vuoden aikana tuomittu kahdesti aikaisemmin vastaavanlaisiin rangaistuksiin. Rikoksen tuottaman taloudellisen hyödyn määräksi säästyneinä telinevuokrina arvioitiin lähes 300 euroa, mikä summa kattofirma tuomittiin menettämään valtiolle.
Kattofirma ja työnjohtajat velvoitettiin yhteisvastuullisesti lainmukaisine korkoineen korvaamaan loukkaantuneelle kattoasentajalle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 13 000 euroa ja kosmeettisesta haitasta 200 euroa. Erilaisista oikeudenkäyntikuluista tuli maksettavaa noin 2000 euroa.

asianajaja - asianajotoimisto - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto - lakimies