OM: Ministeri Lindström: Turvapaikka-asioiden käsittelyä tehostetaan oikeusministeriön hallinnonalalla

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Oikeusministeriössä on käynnissä useita eri hankkeita, joiden tavoitteena on tehostaa turvapaikka-asioiden käsittelyä. - Tavoitteemme on, että turvapaikkahakemuksista tehtyjen valitusten käsittelyaika nopeutuu

Tällä on suuri merkitys hakijan oikeusturvan kannalta, mutta myös iso vaikutus vastaanoton kustannuksiin, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.- Muutamme lainsäädäntöä ja lisäämme Helsingin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden resursseja. Selvitämme myös, onko järkevää hajauttaa turvapaikka-asioiden käsittelyä muihin hallinto-oikeuksiin, ministeri toteaa. - Katsomme nyt läpi koko prosessin oikeusavusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Lindström jatkaa.

Ulkomaalaislakiin valmistellaan muutoksia yhteistyössä sisäministeriön kanssa: turvapaikka-asioiden käsittely säädettäisiin kiireelliseksi, valitusaikoja lyhennettäisiin ja säilöönoton käsittelyä tehostettaisiin. Lisäksi hallinto-oikeuden kokoonpanoja supistetaan turvapaikka-asioissa. Näistä hallituksen esitykset on tarkoitus antaa tammikuussa 2016. Kaikki muutokset tehostavat käsittelyä.

- Oikeusavun osalta selvitämme, tullaanko turvapaikkapuhuttelun osalta oikeusapua rajoittamaan. Myös avustajien kelpoisuusvaatimuksia täsmennetään. Tulemme muuttamaan oikeusavun palkkioperusteita. Tarkoituksena on siirtyä selkeisiin taksoihin, ministeri Lindström linjaa.

Ministeri Lindström korostaa, että lakimuutokset pyritään tekemään pääosin 3-6 kuukauden kuluessa. - Arvioimme, että keväällä turvapaikkahakemuksista hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten määrä nousee selvästi, ministeri Lindström sanoo.

Oikeusministeriössä valmistellaan myös lainmuutoksia liittyen terrorismiin. Osallistuminen YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitellun organisaation toimintaan kriminalisoidaan. Myös matkustaminen ulkomaille terrorismirikoksen tekemistä varten kriminalisoidaan.

Lisäksi yhteistyötä oikeushallinnon viranomaisten, Maahanmuuttoviraston ja poliisin kesken tehostetaan. Hallinto-oikeuksille ja korkeimmalle hallinto-oikeudelle on muun muassa tulossa käyttö- ja tietojensaantioikeus ulkomaalaisrekisteriin. Tämä lyhentää käsittelyaikoja, kun paperinen prosessi sähköistyy.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto