OM: Finlex-tietopankki tarjolla jatkossa avoimena datana

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Oikeusministeriön Finlex-tietopankin yhteyteen on valmistumassa Finlex-aineistojen jakelu avoimena datana. Oikeusministeriön tavoitteena on avata Finlexin avoimen datan palvelu vuoden 2016 alussa

Hanke toteutetaan oikeusministeriön, valtiovarainministeriön ja Aalto-yliopiston yhteistyönä osana julkishallinnon tietovarantojen avaamista. Lisäksi mukana on Edita Publishing Oy, joka vastaa Finlex-palvelun ylläpidosta.Nykyinen Finlex on tarjolla vain ihmisluettavassa muodossa verkkosivustona. Muiden sovellusten ja tietojärjestelmien ymmärtämän Finlexin tuottaminen avoimena datana voi parantaa kansalaisille, hallinnolle ja yrityksille tarjottavia palveluja. Finlexin eri tietokantoihin sisältyvää tietoa voidaan saada tarjolle entistä monipuolisemmilla jakelukanavilla, esimerkiksi erilaisiin mobiilipalveluihin, personoituihin tiedonhakupalveluihin ja hakuportaaleihin.

Finlex-tietopankki sisältää kymmeniä tuhansia asiakirjoja yli 30 säädös- ja oikeustapaustietokannassa. Oikeudellisten tietoaineistojen julkaisemista avoimena datana valmistellaan useissa Euroopan maissa ja myös Finlexin kohdalla avoin yhdistetty tieto on luonteva sähköisen palvelun kehitysvaihe.

Kehittämishankkeessa otetaan huomioon mm. eurooppalaiset ELI- ja ECLI-metatietostandardit. Jatkossa selvitetään mahdollisuuksia laajentaa avoimen yhdistetyn tiedon jakelua myös muihin Finlex-aineistoihin (muun muassa valtiosopimukset, työehto-sopimukset ja lakiesitykset).

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto