MTV.fi: Poliisin ja oikeusistuimen tiedonkulkua nopeuttavaa Vitja-hanketta ei ole kuopattu kokonaan

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Oikeusprosessia merkittävästi nopeuttava järjestelmä saadaan kuitenkin toimintaan aikaisintaan vuonna 2018, vaikka hankkeen valmistelu alkoi jo kuusi vuotta sitten. Sopimus järjestelmää rakentaneen Tieto Oyj:n kanssa purettiin viime kesänä.

– Vitja-hanke on aloitettu kokonaan uudelta pohjalta, hyödyntäen sitä, mitä Tiedon hankkeessa jo hyväksyttiin. Valtiovarainministeriö tekee kustannushyötyanalyysin, uusi toimittaja kilpailutetaan vasta sen jälkeen, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.Aikataulu ei riipu vain Vitjasta

Järjestelmä, jossa tieto tuomioista ja tutkinnasta kulkisi sähköisesti poliisin ja oikeusviranomaisten välillä, valmistuu kokonaisuudesta viimeisimpänä, aikaisintaan vuonna 2018.

Aikataulu ei ole kiinni vain Vitjasta, vaan myös oikeushallinnossa kehitteillä olevasta Aito-järjestelmästä, joiden toiminnot on tarkoitus yhdistää oikeusprosesseja pitkittäneiden paperipinojen pienentämiseksi.

– Tämähän mahdollistaa sen, että pääsemme perinteisestä pöytäkirjojen postittamisesta, lähettämisestä vieläpä jossain tapauksessa faksaamisesta lopullisesti eroon. Tämän tyyppisissä kysymyksissä poliisi saa syyttäjältä ja tuomioistuimelta ratkaisutiedot välittömästi sähköisesti käyttöönsä, niin se sitten parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta poliisin päässä, voimme päättää asioita reaaliaikaisesti, Pasanen selventää.

Sähköinen järjestelmä parantaisi takaisi myös paremman oikeusturvan ja nopeuttaisi todisteiden käsittelyä, kertoo eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja.

– Nythän on mahdollista käyttää digitaalista materiaalia, esimerkiksi jos videoidaan poliisikuulustelu, niin sitä voidaan käyttää myös tuomioistuimessa. Ei tule väitteitä siitä, kuka sanoi mitä ja kuka allekirjoitti mitä vaan kaikki näkevät suoraan saman informaation.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto