Kuluttajariitalautakunta: Ajoneuvo vietiin koeajolla, vakuutus ei korvannut

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Kuluttajan on oltava tarkkana antaessaan myytävän ajoneuvon koeajoon. Vaikka ajoneuvoon olisi otettu varkausvakuutus, se ei kata luovutetun ajoneuvon anastamista

Kuluttajariitalautakunta katsoi tuoreessa ratkaisussaan, että vakuutusehdot eivät olleet kohtuuttomat, vaikka korvaus jäi saamatta. Tapauksessa kuluttaja ei ollut varmistanut ostajan henkilöllisyyttä tai pyytänyt koeajon ajaksi panttia.Kuluttaja antoi moottoripyöränsä entuudestaan tuntemattomalle ostajaehdokkaalle koeajettavaksi. Ostaja ei palannut koeajolta eikä hän vastannut antamaansa numeroon. Kuluttaja teki asiasta rikosilmoituksen ja haki varkausvakuutuksestaan korvausta.

Kyse ei ollut varkaudesta, koska kuluttaja oli vapaaehtoisesti luovuttanut ajoneuvon toiselle eikä sitä ollut viety häneltä hänen tietämättään. Vakuutus ei kattanut tällaista tilannetta. Lautakunta kuitenkin arvioi, olisiko ajoneuvon menettäminen tullut korvata sen vuoksi, että vakuutusehdot ovat kuluttajan kannalta kohtuuttomat.

Lautakunta totesi, että vakuutusehdot voivat tältä osin johtaa yksittäistapauksessa kohtuuttomuuteen. Kaupantekotilanteessa on tavanomaista, että ajoneuvo annetaan ostajalle koeajettavaksi. Moottoripyörän koeajolle omistaja ei tavallisesti voi lähteä mukaan. Kuluttajan on toisaalta ymmärrettävä, että ajoneuvon anastaminen koeajon yhteydessä on mahdollista ja varsin helppoa.

Kuluttaja oli luovuttanut ajoneuvon entuudestaan tuntemattomalle henkilölle. Hän ei ollut selvittänyt ostajaehdokkaan koko nimeä tai tarkistanut hänen ajokorttiaan tai muulla tavoin henkilöllisyyttä. Hän ei ollut myöskään pyytänyt panttia. Koska kuluttaja ei ollut millään tavoin pyrkinyt varmistumaan, että ostajaehdokas palauttaa moottoripyörän, lautakunta katsoi kuluttajan menetelleen huolimattomasti. Lautakunta katsoi, että näissä olosuhteissa vakuutusehdot eivät johtaneet kohtuuttomuuteen eikä suosittanut vakuutusyhtiötä maksamaan korvausta.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto