Finanssialan keskusliitto: Tilisiirto kulkee yhdessä pankkipäivässä

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto

Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen kertoo, että tilisiirto maksajalta saajalle menee yhdessä pankkipäivässä kaikkiin yhtenäisen euromaksualueen maihin (SEPA). Käytäntö säädettiin lailla vuonna 2010

Maksut pankkien välillä kulkevat nykyisin Suomessakin eurooppalaisen maksujärjestelmän kautta. Jos maksajan ja saajan tilit ovat samassa pankissa, tieto maksusta välittyy pankin sisäisissä järjestelmissä, eikä rahaa siirretä pankkien välillä. Raha on välittömästi saajan käytettävissä. Tolvasen mukaan rahan siirtäminen toiseen pankkiin on mutkikkaampi tapahtuma, jossa sekä maksun tiedot että sen kate siirretään saajan pankille. Esimerkiksi remonttilaskun maksaminen maanantaiaamuna verkkopankissa lähtee pankista samana päivänä eurooppalaiseen maksujen selvityskeskukseen. Seuraavana yönä selvityskeskus laskee yhteen kunkin selvitysjärjestelmässä mukana olevan pankin muihin pankkeihin lähdössä olevat tilisiirrot ja pankin muista pankeista saamassa olevat tiilisiirrot. Laskutoimituksen jälkeen selvityskeskus siirtää nettosumman pankkien Suomen Pankissa olevien tilien välillä. Kun pankkien väliset rahansiirrot keskuspankissa olevien tilien välillä on aamuyöllä tehty, selvityskeskus lähettää remonttimaksun tiedot saajan pankkiin ja saajan pankki hyvittää remonttimiehen tiliä tiistaina vielä aamuyön aikana.
”Jotta euromääräiset maksut välittyisivät yhdessä päivässä kaikkiin SEPA-alueen pankkeihin esim. Suomeen, Saksaan tai Ranskaan, on sekä maksupäivän että saajan tilin hyvityspäivän oltava pankkipäiviä eli päiviä, jolloin pankkien omat ja pankkien väliset maksujärjestelmät ovat auki", Tolvanen selvittää. Pankkien väliset järjestelmät eivät ole auki viikonloppuisin. Jotta maksu välittyisi yhdessä päivässä saajalle, on maksu tehtävä lisäksi pankin asettamaan kellonaikaan mennessä. Sillä pankki varmistaa, että kaikki päivän aikana saadut maksutoimeksiannot ehtivät mukaan yöllä tapahtuvaan maksujen selvitykseen.

asianajaja - asianajotoimisto - Helsinki - Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy - lakiasiaintoimisto - lakitoimisto