Bitcoinin kurssi rojahti

asianajaja – asianajotoimisto – Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy – lakiasiaintoimisto – lakitoimisto – lakimies

Uutinen julkaistu Kauppalehdessä

Bitcoinin kurssi on tullut kovasti alas ja sillä on vaikutus siihen, miten tuottavaa bitcoinin louhiminen on.

Kryptovaluutta bitcoinin kurssi on tullut kovasti alas. Viime vuoden joulukuussa bitcoinin arvo hipoi 20 000 dollaria (noin 18 000 euroa). Kurssi on tullut siitä alaspäin noin 70 prosenttia. Tällä viikolla koettiin viimeisin jyrkkä alamäki, jossa kurssi putosi keskiviikkona noin kymmenen prosenttia noin 5 500 dollariin.
Kurssin putoaminen vaikuttaa myös siihen, miten kannattavaa bitcoinin louhiminen on.
Uusia bitcoineja tulee louhinnalla, jossa käytetään tietokoneiden laskentatehoa.

Kone suorittaa jatkuvasti laskutoimituksia, joiden ratkettua verkoston transaktioita varmistetaan ja louhijat voivat vastineeksi saada pienen määrän bitcoinia.
Bitcoin-asiantuntijan ja kryptovaluuttayhtiö Prasos Oy:n hallituksen jäsenen Joel Lehtosen mukaan louhinta on itsesäätelyprosessi, jossa tiettynä hetkenä annetaan tietty määrä bitcoineja.
"Kaikkien louhijoiden yhteen laskettu tuotto on sama kuin louhintapalkkio kertaa bitcoinin hinta. Jos on paljon louhijoita, järjestelmä säätää siten, että vaikeustaso lisääntyy ja saman tuoton saamiseen tarvitsee järeämpää laitteistoa", Lehtonen kertoo.

Bitcoinin alkuaikoina sitä saattoi olla kannattavaa louhia kotikoneella, mutta ne ajat ovat pitkälti takana ja louhiminen on muuttunut suurilla resursseilla tehtäväksi ammattimaiseksi toiminnaksi.
"Suurissa laskentakeskuksissa on merkittivät synergiaedut, kun ne voivat saada vähän halvemmalla sähköä ja myös laitteistoa, kun sitä hankkii suurissa erissä."
Lehtosen mukaan suuret toimijat voivat tehdä voittoa louhinnalla, vaikka bitcoinin kurssi on matalalla.
Voi kuitenkin tulla vielä myös hetkiä, jolloin kotikoneilla tehtävä louhinta muuttuu järkeväksi.
"Silloin kun kurssi nousee nopeasti, tulee louhimisesta hetkellisesti kannattavaa ja silloin monesti kotilouhijatkin aktivoituvat. Sitten tilanne vakiintuu, vaikeustaso nousee ja louhinta on taas isojen pelureiden hommaa."
Kuinka suuria resursseja sitten tarvittaisiin, että bitcoinien louhinta voisi olla kannattavaa pitkällä aikavälillä?
"Sen mittaluokan laitteisiin palaisi kyllä pääomaa satojatuhansia euroja."
Lehtosen mukaan kurssin lasku taas voi tehdä louhimisesta kaikille hetkellisesti kannattamatonta.
"Sitten vaativuustaso säätyy muutaman viikon viiveellä, jolloin louhinta nopeutuu, jos louhijoita poistuu markkinoilta."
Lehtonen uskoo, että bitcoinin kurssin alamäki viime joulukuusta johtuu siitä, että sijoittajiksi on tullut suuri määrä uusia ihmisiä, jotka aiheuttavat ensin kurssinousun ja sitten säikähtävät kun arvo alkaakin laskea.
"Hinta todennäköisesti nyt vakiintuu, muuta voi mennä kuukausia ennen kuin hinta löytää tukitason."

asianajaja – asianajotoimisto – Asianajotoimisto Lex Helsinki Oy – lakiasiaintoimisto – lakitoimisto – lakimies – Helsinki – Espoo – Vantaa – lakimies – lakitoimisto – lakiasiaintoimisto – Helsinki – Espoo – Vantaa – sopimusoikeus – konkurssi – saneeraus – talousrikos – vahingonkorvaus – yritysjuridiikka – liikejuridiikka – työoikeus – yhtiöoikeus – lakipalvelut – asianajopalvelut – vahingonkorvausoikeus – rikosoikeus – liikejuridiikan ammattilainen – lakiasiaintoimistot