Videoyhteydet jo arkipäivää oikeussaleissa: "Resurssit ovat tiukoilla"

07.02.2015

Yle.fi: Videoyhteydet jo arkipäivää oikeussaleissa: "Resurssit ovat tiukoilla"

Videoita käytetään yhä enemmän oikeudenkäyntien apuvälineenä. Esimerkiksi vangitsemisoikeudenkäyntien uusintakäsittelyistä jo valtaosa hoituu videoyhteyksien välityksellä

Videoiden käyttö oikeudenkäynneissä on yleistynyt selvästi viime vuosina. Tällä viikolla esimerkiksi Satakunnan käräjäoikeus kuuli vangitsemisoikeudenkäynnissä videon välityksellä porilaisen teinitytön surmasta epäiltyä.

Satakunnan käräjäoikeuden laamannin Martti Juntikan mukaan videon käyttäminen oikeudenkäynnin apuvälineenä alkaa olla jo arkipäivää. Videoyhteyteen turvaudutaan paljon esimerkiksi riita-asioissa, jos kuultava on toisella paikkakunnalla.

– Tällaisessa tapauksessa videon käytöllä säästetään aikaa ja vaivaa. Ja pakkokeinoasioissa viranomaisten resurssit ovat hyvinkin tiukoilla.

Yhtä pätevää kuin fyysinen läsnäolo

Videoyhteyden välityksellä annettu todistelu on yhtä pätevä kuin jos kuultava olisi fyysisesti läsnä.

– Näin on, jos oikeuden puheenjohtaja katsoo, että todistelu on yhtä varteenotettavaa, sanoo laamanni Martti Juntikka.

Juntikan mukaan vangitsemisoikeudenkäynneissä uusintakäsittelyt hoidetaan jo pääosin videon välityksellä. Uusintakäsittelyissä epäilty on usein pidätettynä toisella paikkakunnalla kuin missä oikeudenkäynti pidetään.

– Käytäntö on lisääntynyt myös niin sanotuissa ensikäsittelyissä.

Videon käytön lisääntyminen on lähinnä kustannuskysymys eikä Juntikan mukaan liity mitenkään esimerkiksi vangitsemisoikeudenkäynnissä epäillyn suojelemiseen.